Ik heb de gids uitgebreid bekeken en ben onder de indruk!
De gids geeft een uitgebreid en gedegen overzicht van de bewegingsstoornissen die door medicatie kunnen worden veroorzaakt en daarnaast van de functionele neurologische stoornissen (FNS). Ook voor assistenten en niet in bewegingsstoornissen gespecialiseerde neurologen geeft de klapper een goed houvast voor onderzoek en interpretatie van deze problematiek. De met QR code scanbare video-animaties geven de kern van de bewegingsstoornis uitstekend weer, ook door het vermijden van overbodige en niet relevante details. Het multiculturele aspect van de video’s weerspiegelt uitstekend de dagelijkse praktijk.
Een aantal details verdienen nog aandacht en misschien correctie in een volgende druk?
Zo is het bij het testen van de spierspanning belangrijk om, als er in eerste instantie geen rigiditeit wordt gevonden de contralaterale ledemaat te laten aanspannen; bijvoorbeeld door een stevige vuist te maken, of door de klassieke door Froment beschreven manoeuvre te laten uitvoeren; een draaiende beweging van de contralaterale arm. Hierdoor kan een lichte rigiditeit worden versterkt en daardoor gedetecteerd worden door de onderzoeker.
Bij het tekenen van de Archimedes spiraal, die we bij het STIL onderzoek veelvuldig gebruikt hebben, is het gebruikelijk om de hand en arm waarmee wordt getekend niet op de ondergrond te laten steunen.
De QR codes met de video’s werken uitstekend. De dicht bij elkaar geplaatste codes met DSM criteria, literatuur en casuïstiek geven (althans als ik ze scan op mijn iPhone14) niet altijd de inhoud die in de tekst staat (b.v. literatuur bij DSM criteria of omgekeerd)
Een aardig discussiepunt is het stukje over myoclonieën van de romp. Het gros van de propriospinale myoclonieën wordt als functioneel van aard beschouwd. Mijn klinische indruk is altijd geweest dat patiënten die antidepressiva gebruiken hier nogal eens last van hebben zonder duidelijke tekenen van Functionele Neurologische Stoornis. Dat bevestigt jouw beschrijving dat het tot 30% bij antidepressiva kan voorkomen.
Mooi werk Peter!
Daan Kamphuis, neuroloog met aandachtsgebied bewegingsstoornissen